Oppgaver

Oppgave H.7.1

Komposto ASA har så langt vært gjeldfritt. Selskapet har dessuten betalt dividende på 9 mill. kroner årlig, som tilsvarer hele overskuddet. Egenkapitalkostnaden er 9 %, risikofri rente er 5 %, og forventet risikopremie er 6 %. Komposto opptar nå gjeld for 50 mill. kroner til markedsrente på 5 %. Lånebeløpet brukes til å tilbakekjøpe aksjer. Ny gjeldsgrad regnet til markedsverdi er 1. Forutsett at M&M-forutsetningene holder, og se bort fra skatt.

  1. Hvordan påvirkes selskapets egenkapitalkostnad av refinansieringen?
  2. Hva vil skje med verdien av selskapet?

Oppgave H.7.2

Et selskap tar opp ny gjeld og bruker pengene til å kjøpe tilbake egne aksjer. Hva vil skje, forutsatt en M&M-verden uten skatt?

  1. Gjeldsgraden synker.
  2. Forventet avkastning og risiko per aksje øker.
  3. Forventet avkastning og risiko per aksje faller.
  4. Forventet avkastning per aksje øker, og risikoen forblir uendret.

Oppgave H.7.3

Eltronica ASA har en egenkapitalkostnad på 7 % og er gjeldfritt. Ledelsen planlegger å øke gjeldsandelen til 50 % uten å endre eiendelssiden av balansen. Lånerenten er 4 %. Forutsett en M&M-verden uten skatt.

  1. Hva er totalkapitalkostnaden før kapitalstrukturen endres?
  2. Beregn egenkapitalkostnaden etter refinansieringen.

Oppgave H.7.4

Inductor ASA er et ungt, gjeldfritt selskap som delvis er finansiert med venturekapital. På grunn av stort kapitalbehov til produktutvikling må selskapet snart hente inn ny egenkapital fra det ventureselskapet som har investert i Inductor siden oppstart. Ventureselskapet er imidlertid ikke villig til å skyte inn mer penger i selskapet før aksjekursen når 13 kroner. Dagens kurs er 10. Ledelsen mener at kursen kan økes ved å øke gjeldsgraden. Planen er derfor å tilbakekjøpe en firedel av selskapets egenkapital ved hjelp av et nytt obligasjonslån.

Støtter du ledelsens plan om refinansiering? Begrunn svaret.

© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern