Oppgaver

Oppgave H.9.1

Vekteren ASA har 2 mill. aksjer med bokverdi 12 kroner pr. aksje. Aksjekursen er 26. Selskapet har også gjeld pålydende 60 mill. kroner med 7 % kupongrente. Disse obligasjonene handles nå til 20 % under pålydende. Egenkapitalkostnaden er 12 %, og skattesatsen er 28 %.

  1. Hva er gjeldskostnaden før skatt i Vekteren?
  2. Beregn totalkapitalkostnaden etter skatt.

Oppgave H.9.2

Daglig leder for Vekteren i oppgave H.9.1 mener selskapet har for mye gjeld. I styret har hun derfor foreslått å halvere gjeldsandelen ut fra dagens nivå. Hun mener dette både vil øke verdien av selskapet og øke kursen på aksjene.

  1. Anta at du er styremedlem i Vekteren. Hvilke spørsmål bør du stille daglig leder?
  2. Hvorfor er egenkapital i et selskap alltid mer risikabel enn gjeld så sant det er usikkerhet i kontantstrømmen fra driften?

Oppgave H.9.3

Finanskonsulenten i AS Kabal skal verdsette et nytt, femårig investeringsprosjekt som krever en investering på 10 mill. kroner umiddelbart. Forventet årlig kontanstrøm fra driften er 4 mill. kroner pr. år, avskrivningene er lineære over prosjektets levetid, og utrangeringsverdien antas å bli null. Prosjektet skal finansieres med 60 % gjeld til 7 % rente, men krever ingen arbeidskapital. Risiko og finansiering i det nye prosjektet antas å være som i bedriften for øvrig. Finanskonsulenten har estimert at selskapet har en totalkapitalkostnad på 6 %, og at investeringsrisikoen i selskapet tilsvarer en kapitalkostnad på 8 %. Selskapets skattesats er 28 %.

  1. Gjør finanskonsulenten noen implisitt forutsetning om forholdet mellom gjeldsgrad i verdi i selskapet?
  2. Hva er prosjektet verd ifølge totalkapitalmetoden?

Oppgave H.9.4

Ta utgangspunkt i prosjektforutsetningne for AS Kabal i oppgave H.9.3.

  1. Hva er prosjektets gjeldskapasitet, renter og avdrag basert på bokverdier?
  2. Hva er prosjektet verd ifølge JNV-metoden?
  3. Fikk du samme svar som ved totalkapitalmetoden i oppgave H.9.3?

Er du overrasket over svaret?

Oppgave H.9.5

I Ungeared ASA er alle eiendelene finansiert med egenkapital, og selskapet har beta på 0,9. Risikofri rente er 3 % før skatt, og forventet markedsavkastning er 8 %. Selskapet betaler 28 % skatt på overskuddet. Investorenes skatt på renteinntekt og eierinntekt er hhv. 28 % og null.

  1. Hvilken finansiell risiko bærer eierne i Ungeared ASA?
  2. Hva er optimal gjeldsgrad i forhold til skatt?
  3. Hva er optimal gjeldsgrad hvis eierne beskattes med 20 % på sin hånd?

Oppgave H.9.6

Ta utgangspunkt i opplysningene om Ungeared ASA i oppgave H.9.5.

  1. Beregn selskapets totalkapitalkostnad.
  2. Hva er svaret på spørsmål a. med selskapets optimale gjeldsgrad?
  3. Hvilken egenkapitalkostnad får selskapet hvis gjeldsandelen økes til 50 %? Forutsett at en slik endring i kapitalstruktur gir en gjeldsbeta på 0,2.
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern