Oppgaver

Oppgave H.6.1

Det børsnoterte selskapet Havstein ASA opplever plutselig og uventet et etterspørselssjokk for sine ferdigprodukter. Ledelsen anslår at dette har økt risikoen i kontanstrømmen fra driften, men ikke forventningen. Uttrykt ved selskapets systematiske investeringsrisiko målt ved beta mener ledelsen denne har steget fra 0,6 til 1,1.

  1. Påvirkes eksisterende eieres formue av denne hendelsen?
  2. Hva med nye eiere som kjøper aksjer i senere emisjoner?
  3. Påvirkes verdien av selskapets gjeld?

Oppgave H.6.2

Bravur ASA har 1 mill. aksjer utestående til kurs 50 kroner pr. aksje. Selskapets gjeld har tilsvarende verdi. I det kommende året anslår analytikerne at driftsresultat før renter og skatt blir 15 mill. kroner, og at selskapet vil betale 3 mill. i renter. Selskapet er ikke i skatteposisjon.

  1. Beregn forventet overskudd pr. aksje.

    Styret vurderer å øke gjelden med 50 % og redusere egenkapitalen tilsvarende. Både lånerenten og aksjekursen forventes å bli uendret av denne refinansieringen.

  2. Hva er forventet overskudd per aksje med endret finansiering?
  3. Vil du anbefale Bravur å skifte til den foreslåtte gjeldsgraden?

Oppgave H.6.3

Seacom ASA er for tiden gjeldfritt og har en markedsverdi på 8 mrd. kroner fordelt på 1 mill. aksjer. Det er nå lagt fram et forslag om å refinansiere selskapet. Planen er å utstede et obligasjonslån på 6 mrd. kroner til markedsrente på 10 %. Pengene skal brukes til å kjøpe tilbake selskapets aksjer. Selskapet er ikke i skatteposisjon.

Kommende års overskudd før renter (OFR) avhenger av konjunkturene, og følgende estimater er gjort (tall i mrd. kroner):

  Nedgangstid Stabilt Oppgangstid
OFR 600 1 400 2 200

Anta at alle tre utfall er like sannsynlige.

  1. Beregn forventning. standardavvik og variasjonskoeffisient pr. aksje for overskudd per aksje (OPA) med dagens finansiering.
  2. Gjør tilsvarende beregning med den foreslåtte finansieringen.
  3. Hvilken generell sammenheng illustrerer resultatene fra spørsmålene a. og b.?

Oppgave H.6.4

AS Invento, som ikke betaler skatt for tiden, har følgende budsjett for kommende år, avhengig av markedsforholdene (tall i mill. kroner):

  Etterspørsel
  Svak Middels Høy
Salgsinntekt 600 1 000 1 400
Faste kostnader 200 200 200
Variable kostnader 240 400 560
  1. Beregn forventning. standardavvik og variasjonskoeffisient for driftsresultatet (OFR).

    Ledelsen vurderer å endre teknologien på en slik måte at de faste kostnadene stiger og de variable synker. Det anslås at med ny teknologi vil de variable kostnadene utgjøre 20 % av salgsinntektene (mot før 40 %), mens de faste kostnadene er 300 mill. (mot før 200 mill.)

  2. Besvar spørsmål a. under de nye forutsetningene om kostnadsstruktur.
  3. Ser du noen parallell mellom effekten av å endre kostnadsstruktur i produksjonen (som her) og å endre sttrukturen på finansieringen (som eksempelvis i oppgave H.6.3)?
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern