Oppgaver

Oppgave H.8.1

Det børsnoterte selskapet Yamin ASA har nettopp gjort et gjennombrudd i sin produktutvikling. Ledelsen tror nå at det er gode utsikter til et stort og usedvanlig lønnsomt prosjekt. En avgjørende forutsetning er imidlertid at selskapet greier å holde konkurrentene uvitende om detaljer i prosjektet over de neste 12 måneder. Yamin trenger å øke eksternfinansieringen sin med 40 % på grunn av dette prosjektet, og ledelsen vurderer følgende alternativer:

  1. Offentlig emisjon av nye aksjer
  2. Rettet emisjon mot tre av selskapets største eiere
  3. Banklån

Hvilket finansieringsalternativ vil du anbefale?

Oppgave H.8.2

Et delvis gjeldsfinansiert selskap er verd 30 mill. kroner. Ledelsen lurer på hva som vil skje med selskapsverdien hvis all gjelden erstattes med egenkapital. Ta stilling til disse alternativene, hvor du kan forutsette at bedriften er i skatteposisjon, og at investorene har samme skatt på eierinntekt som renteinntekt

  1. 30 mill.
  2. 45 mill.
  3. 25 mill.

Oppgave H.8.3

Agrip ASA forventer OFRS på 30 mill. kroner i all overskuelig fremtid. Selskapet har så langt vært helt egenkapitalfinansiert, og egenkapitalkostnaden er 10 %. Selskapet låner nå 50 mill. kroner til 8 % og bruker pengene til å kjøpe tilbake egne aksjer. Besvar spørsmålene ut fra de forutsetningene Miller og Modigliani gjorde for en situasjon uten investorskatt, men med selskapssskatt (40 % i dette tilfellet).

  1. Hvor mye er selskapet verd før refinansieringen?
  2. Hva er årlig rentebetaling etter skatt med ny kapitalstruktur?
  3. Hva er selskapet verd etter refinansieringen?

Oppgave H.8.4

Anta at skattesystemet favoriserer gjeld, at dette ikke er nøytralisert av rentenivået, og at gjelden er risikofri uansett gjeldsgrad. Tenk deg at selskapet øker sin gjeldsgrad utover dagens nivå. Hvilken av følgende påstander er korrekt under disse forutsetningene?

  1. Egenkapitalkostnaden øker og totalkapitalkostnaden synker.
  2. Gjeldskostnaden og totalkapitalkostnaden er begge konstante.
  3. Totalkapitalkostnaden stiger.
  4. Verdien av selskapet synker.
© Fagbokforlaget | Kanalveien 51 | 5068 Bergen | Ordretelefon: 55 38 88 38 | Ordrefaks: 55 38 88 39 | ordre@fagbokforlaget.no | Cookies | Personvern